Pikkelysömör

 

A pikkelysömör egy krónikus autoimmun bőrbetegség, melynek során a bőrsejtek túl gyorsan termelődnek és felhalmozódnak a bőr felszínén. Ennek eredményeként vastag, piros, pikkelyes foltok alakulnak ki, melyek gyakran viszketnek vagy fájnak. Bár a pikkelysömör pontos oka nem teljesen ismert, genetikai és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A pikkelysömör nem fertőző.

A kezelés célja a tünetek enyhítése és a bőr állapotának javítása. A kezelési lehetőségek közé tartoznak topikális krémek (pl. kortikoszteroidok, kátrány), fényterápia, szisztémás gyógyszerek és biológiai terápiák. A betegség súlyosságától és típusától függően különböző terápiás megközelítéseket alkalmaznak.

A pikkelysömör nem csak a bőrt érinti; sok esetben ízületi gyulladást is okozhat, amit pikkelysömörös ízületi gyulladásnak (pszoriázisos artritisznek) neveznek.

 
 

Amennyiben bőrrel kapcsolatos problémái vagy panaszai vannak, vagy érdekli az aktuális bőrfiatalító és bőrápoló lehetőségek széles tárháza, kérjük, látogasson el hozzánk bizalommal!


Időpontot foglalok